Följ bloggen

20 mars 2007

Haftsin

Haft Sin Dagen före Norouz (nyårsafton) tar man fram de saker som hör till den så kallade "nyårsdukningen". Man brukar duka fram på ett bord eller breda ut en duk på de mjuka persiska mattorna på golvet. Det här bordet heter Haft Sin vilket på persiska betyder "de sju saker som börjar på s". Det som måste finnas på bordet är följande:

Senjed - en sorts söta frukter som ungefär lite som dadlar och växer i öknen under svåra omständigheter. Frukten symboliserar tålamod.
Somaq - det är en sur krydda och med den önskar man maten en god smak i framtiden.
Sabzeh - som är en bricka med groddar av vetekorn, linser eller liknande. Med detta önskar man att det ska bli ett år med bra skörd.
Sib - som är ett rött äpple och symboliserar glädje.
Sir - vitlök detta symboliserar hälsa och kampen mot sjukdom.
Serkeh - vinäger som symboliserar rörelse i livet.
Sämäno - en sorts pudding som är gjord av vetegroda symboliserar styrkan.

Dessutom ska det finnas:
Spegel - symboliserar renheten.
Målade ägg - symboliserar födelse och skapelsen av ett nytt liv.
Nan, panir, sabzi - bröd, vitost och grönsaker- symboliserar välsignelse.
Sonbol - Hyacinter ( 3 st ): Pendare Nik - Goda tankar / Goftare Nik - Goda ord / Kerdare Nik - Goda handlingar.
Sepand - ( små korn som man bränner och luktar gott): gör så att "onda ögon" inte skadar en.
Diktsamling av poeterna Hafez eller Firdausi som symboliserar den rika persiska kulturen. De mer religiösa familjerna har Koranen eller annan helig bok på bordet.
En skål med en levande guldfisk i.
Kakor och nötter.
Vid denna fest brukar man samlas hos den äldste i familjen och äta Norouz speciella mat som består av fisk (för det mesta sik) med ris som har blandats med dill, persilja, gräslök och färsk vitlök så att riset blir grönt. När det är dags för det nya året, brukar alla i familjen sitta runt "Haftsin-bordet". Någon läser en dikt ur Hafez diktsamling. Det sägs att i samma ögonblick som det nya året börjar, kommer den lilla guldfisken i skålen att sluta simma och bli blickstill för ett ögonblick! När det blir nyår önskar alla varandra Gott nytt år. Sedan ger de äldre presenter eller nytryckta sedlar till de yngre. Det är en sed hos iranier att man ska besöka alla släktingar och vänner vid nyåret. Under de första fem dagarna av nyårsfesten brukar de äldre i släkten stanna hemma och de yngre besöker dessa. Sedan besöker de äldre de yngre. Nyåret är den tid på året då man träffar även dem, som man inte hinner träffa under resten av året.

Inga kommentarer: